Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου 2023, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Αυτές τις λίγες μέρες που έχουν περάσει από την ανακοίνωση των εκλογών λοιπόν, αισθάνομαι σαν να μην ενδιαφέρεται κανένας γι αυτές.
Ο κόσμος δεν μιλάει γι αυτές, οι εταιρείες συνεχίζουν να ασχολούνται με την καθημερινότητα τους χωρίς να παγώνουν διαφημιστικές ενέργειες και φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο οι πολιτικοί και τα παραδοσιακά μέσα.
👩🏼💻 Αυτό το newsletter έχει γραφτεί πλήρως στον Arc, το νέο, hot browser που διαβάζουμε γι αυτόν στα Internets. Είναι μόνο για Mac, βασίζεται στον Chrome (surprise surprise) και σε “κερδίζει” χάρη στα bookmarks και το split view. Είναι σε private beta αλλά σου έχουμε 5 προσκλήσεις.
🚐 Σας μίλησα στο προηγούμενο newsletter για το μεγαλύτερο road trip που έχω κάνει στη ζωή μου. Αυτές οι γραμμές εδώ γράφονται ενώ ακόμη βρίσκομαι στον δρόμο, φτάνοντας στη Bologna και έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τον γύρο της Ευρώπης οδικώς. Ως τώρα έκανα κάποια notes με σκέψεις και αναμνήσεις που κρατάω στα σίγουρα: (01/10)
🇩🇪 Η περιοχή του Friedrichshain στο Βερολίνο είναι σαν να βγήκε από το AI Generator ενός millennial με prompt «φτιάξτε μου ένα μέρος που να μοιάζει σαν να το έχει κάνει takeover η νεολαία, όπου κουλτούρες, συνήθειες, δουλειά και ψυχαγωγία θα μπλέκονται διαρκώς μεταξύ τους». (02/10)
🇩🇪 Αυτό είναι το συναίσθημα που αποκόμισα περπατώντας βράδυ γύρω από τη Boxhagener Platz, βλέποντας την Κυριακάτικη υπαίθρια αγορά της και εξερευνώντας για μία ακόμη φορά τους χώρους που γύρω από τη Warschauer Strase. (03/10)
🇲🇰 Στα Σκόπια υπάρχει ένα ενεργό community νέων ανθρώπων που αγνοούν τις δυσμενείς συνθήκες που και προσπαθεί με επιμονή να εκφράσει την κουλτούρα τους και τις ανησυχίες τους. Εάν θέλεις να το γνωρίσεις από κοντά θα πρότεινα να ξεκινήσεις από το Cafe Kotur. (04/10)
🇲🇰 Το ότι στα Σκόπια τα λεωφορεία είναι London Style. (05/10)
🇦🇹 Ανάμεσα στους προορισμούς βρέθηκα για πρώτη φορά στο Salzburg της Αυστρίας. Ωραία η πόλη και το βουνό της δεν λέω, αλλά εδώ το highlight ήταν το σνίτσελ που έφαγα στο Strobl-Stüberl. Κάποιες φορές οι οδηγοί δεν αρκούν, απλά ρώτα τους locals. (06/10)
🇫🇷 Την αντίδραση όλων μόλις το βαν μπήκε στους επαρχιακούς δρόμους της περιοχής Bourgogne-Franche-Comté στην ανατολική Γαλλία. Πράσινο και αμπελώνες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου μαζί με μικρά παραμυθένια χωριά φτιαγμένα γύρω από λίμνες και σε εκβολές ποταμών. Η decentralised ζωή σε χωριά όπως τα Marcigny, Iguerande και Charlieu κυλάει πραγματικά αλλιώς. (07/10)
🇫🇷 Η πιο «ελληνική» πόλη που συνάντησα ήταν με διαφορά η Marseille. Ένα λιμάνι που συνδυάζει vibes από όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας μαζί. Εάν ποτέ βρεθείς εκεί προτείνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στην Cr Lucien. (08/10)
🇷🇸 Τη σκέψη ότι η Σερβία θα πρέπει να προστεθεί στους Ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει οποιοσδήποτε να επισκεφτεί κανείς. Έχοντας δει πλέον το Βελιγράδι και το Novi Sad δηλώνω εντυπωσιασμένος από την ομορφιά και το vibe. (09/10)
🇪🇺 Ίσως να είναι ιδέα μου αλλά οι άνθρωποι που είδα να έρχονται στις συναυλίες, μου φάνηκαν πιο εκφραστικοί και δεκτικοί να αλληλεπιδράσουν με όποιον βρισκόταν στη σκηνή. Για να το θέσω αλλιώς, έξω οι άνθρωποι χορεύουν πολύ. (10/10)
🦋 Το 2017, ο Barack Obama είπε: If you had to choose any moment in history in which to be born, and you didn’t know in advance whether you were going to be male or female, what country you were going to be from, what your status was… you’d choose right now. (01/02)
🦋 Και αυτό που είπε ο Obama πριν από 6 χρόνια, συνεχίζει να ισχύει και σήμερα: μετά από μία πανδημία, μετά από έναν -ακόμα- πόλεμο, μετά από μία ενεργειακή κρίση και μετά από μία τραπεζική κρίση. Κι αν δεν με πιστεύεις, τότε δες το παρακάτω γράφημα που βρήκαμε στο Not Boring. (21/02)
🗄️ Το remote working έχει πολλά μειονεκτήματα στα μάτια μου: δεν δημιουργούνται σχέσεις μεταξύ της ομάδας, δεν διαχέεται η πληροφορία σε όλη την εταιρεία, ο χρόνος εκπαίδευσης ενός νέου εργαζομένου είναι πολλαπλάσιος ενώ μπερδεύεται ο προσωπικός με τον εργασιακό χώρο & χρόνο. (01/02)
🗄️ Και αν μέχρι τώρα ήμουν το.. μαύρο πρόβατο στις συζητήσεις, φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν: Η Amazon αγνόησε (!) 30.000 εργαζομένους της που δεν ήθελαν να γυρίσουν στο γραφείο, η Apple παρατηρεί ποιος χτυπάει κάρτα και ο Elon Musk στέλνει emails στις 2.30 το πρωί. (02/02)
🍿 Διάβασα το “No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention”. Σε πολλά σημεία, διαφώνησα με τους συγγραφείς του αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τη συνέχεια και τη συνέπεια στον τρόπο που χτίστηκε η κουλτούρα του Netflix. Θα σου μιλήσω όμως, γι αυτά που μου έμειναν: (01/07)
🍿 Σε προτρέπει να δίνεις και να αποζητάς συνεχώς το feedback. Feedback όμως που “υπακούει” σε 2+2 κανόνες: Αφενός να δίνεται με στόχο τη βελτίωση και να είναι συγκεκριμένο. Αφετέρου, να είσαι έτοιμος να δεχτείς το feedback και, εν συνεχεία, να αποφασίσεις αν θα το κρατήσεις ή όχι. (02/07)
🍿 Μία ομάδα με 10 ταλαντούχος επαγγελματίες θα είναι πιο αποτελεσματική από μία ομάδα με τους ίδιους 10 ταλαντούχους επαγγελματίες και 5 ακόμα λιγότερο-ταλαντούχους επαγγελματίες. Παράδοξο αλλά.. συνέβη όταν το Netflix χρειάστηκε να μειώσει το προσωπικό του. (03/07)
🍿 Μάλλον ο μοναδικός κανόνας που υπάρχει στην εταιρεία είναι ο εξής: Act in Netflix’s best interest. Όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό, οπότε αν δεν το καταλαβαίνεις, μάλλον δεν ταιριάζεις στην εταιρεία. (04/07)
🍿 Οι managers της εταιρείας κάνουν το “keeper test” για όλα τα μέλη της ομάδας τους: Πόσο σκληρά θα πάλευα για να αλλάξω γνώμη στον εργαζόμενο που μόλις παραιτήθηκε; Αν η απάντηση δεν είναι “πάρα πολύ”, τότε αυτός ο εργαζόμενος είναι καλύτερο να φύγει από την εταιρεία. (05/07)
🍿 Ένα ακόμα δείγμα της κουλτούρας του Netflix είναι το ότι θεωρούν ότι είναι ομάδα και όχι οικογένεια. Η ομάδα έχει συγκεκριμένους στόχους και απαιτήσεις από τα μέλη της. Αντίθετα, στην οικογένεια η αγάπη είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων. (06/07)
🍿 Αν όμως έπρεπε να συνοψίσω το βιβλίο σε μία μόνο φράση του, τότε αυτή θα ήταν: Lead with context, not control. (07/07)
💡 Το 86% από εσάς ΔΕΝ θα πλήρωνε για να ακολουθήσει κάποιον creator στο TikTok. Ανεξήγητα μεγάλο νούμερο κατά τη γνώμη μου, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε €5 για να πιούμε έναν καφέ αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε χρήματα στο TikTok που αφιερώνουμε 2 και 3 ώρες καθημερινά.
💊 Το καλύτερο σχόλιο για το TikTok το άκουσα από μία φίλη και συνεργάτιδα: Μάλλον μας ψεκάζει κοκαΐνη από την οθόνη, δεν εξηγείται αλλιώς.
Έχουμε παρατηρήσει ότι όλοι οι νέοι subscribers του newsletter μας έρχονται από τα Social Media shares της ομάδας μας και θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε. Οπότε, θέλουμε να σου ζητήσουμε μία χάρη: να κάνεις forward αυτό το newsletter σε κάποιο άτομο που πιστεύεις ότι θα το βρει ενδιαφέρον & θα κάνει subscribe. Ένα σκέτο forward, χωρίς να του πεις τίποτα άλλο.